Tratamente cu fertilizatori foliari şi în viticultură!

Viţa de via are nevoie de 12 minerale indispensabile pentru creştere şi dezvoltare, pe care le obţine prin rădăcină şi frunze. Absorbţia nutrienţilor şi a apei se face în mod specific prin rădăcină. Însă, viţa de vie obţine nutrienţi şi apă şi prin frunze. Suprafaţa părţilor verzi este permeabilă, permiţând pătrunderea unor nutrienţi şi a apei.

Când, ce, de ce se foloseşte?

În cazul fertilizării foliare a viţei de vie se diferenţiază patru domenii diferite. Scopul fertilizării foliare se alege în funcţie de următoarele aspecte:

1. Condiţionare generală, suplimentarea micronutrienţilor:
După înmugurirea viţei-de-vie, după începutul dezvoltării şi după creşterea acesteia, cel mai important aspect este pornirea bună, aprovizionarea bună cu nutrienţi. În această perioadă, aprovizionarea cu microelemente (Fe, Mg, Zn, Cu, Mo), se poate suplimenta cel mai bine, lipsa acestora putându-se observa încă de la înmugurire. Aprovizionarea completă şi complexă este importantă deoarece prin suplimentarea cu un singur micro- sau macronutrient, acel element poate ajunge majoritar şi poate împiedica acţionarea altor elemente, sau, în cazuri mai grave, poate avea efecte toxice. De ex.: K-Mg, P-Zn, P-Fe, Fe-Zn, Mg-Mn, Ca-Fe, B-Ca, etc.

2. Asigurarea unei creşteri intensive, rapide:
În perioada dinaintea înfloririi, adeseori vremea este mai rece, mai instabilă şi se poate întâmpla ca lăstarii tineri să fie afectaţi de invazia afidelor. În această perioadă, un ajutor mare în protejarea lăstarilor împotriva afidelor şi a frigului poate fi oferit de un tratament cu conţinut complex de Zn (zinc).

3. Ajutor în stadiul de legare a boabelor:
Unele soiuri de viţă de vie au tendinţa de a-şi pierde florile dacă în perioada înfloririi vremea este rece şi cu precipitaţii. În perioada respectivă, importanţa borului (B) este foarte importantă, dar supradozarea poate produce efecte asemănătoare cu lipsa acestui element. Pe de altă parte, acesta este important doar pentru câteva procese de fertilizare, şi necesită prezenţa altor elemente, astfel că, pentru a evita supradozarea, este recomandat ca borul să fie administrat în preparate complexe (nu doar cu conţinut de bor).

4. Îmbunătăţirea calităţii producţiei, accelerarea coacerii
În cazul viţei de vie de obicei există aşteptări mari în ceea ce priveşte calitatea producţiei: conţinut mare de substanţă uscată fără zahăr, conţinut mare de zahăr şi acid aferent. În afara celor de mai sus, tratamentul administrat înaintea coacerii, cu complex pentru accelerarea coacerii şi îmbunătăţirea calităţii, ameliorează şi starea generală şi rezistenţa plantei. Se cunoaşte faptul că reglarea aspectelor sus-menţionate se face cu ajutorul potasiului (K), respectiv că absorbţia de K este foarte mare în perioada dintre stadiul de legare a boabelor şi pârgă. Potasiul ameliorează şi maturizarea viţei, respectiv rezistenţa la îngheţ.

Soluţii pentru fertilizarea foliară

Condiţionare generală, suplimentarea macroelementelor şi microelementelor

FOLICARE 19-11-24 Zn, fertilizatorul foliar cu conţinut mare de zinc asigură creşterea intensivă şi rapidă după înmugurire; se recomandă îndeosebi pulverizarea concomitent cu produsele anti-afide.

FOLICARE 17-9-33 B, tratament cu conţinut mare de bor, care asigură fertilizarea corespunzătoare şi legarea boabelor chiar şi în condiţii de vreme rece, cu precipitaţii, evitând consecinţele nefaste ale supradozării de bor. Asigură nivelul de producţie raportat la încărcarea pe plantă şi la numărul de ciorchine.

FOLICARE 10-5-40, fertilizarea foliară cu conţinut mare de potasiu asigură un conţinut mai mare de zahăr (chiar cu 1,5-3,5 grade zahăr în must), un conţinut mai mare de substanţă uscată fără zahăr (chiar şi cu 25%), frunziş sănătos până la cădere, maturizare bună şi rezistenţă la îngheţ.

În cazul în care este nevoie de microelemente în cantităţi mari:
Se vor utiliza fertilizatorii foliari YaraVitaTM:

YaraVitaTM Bortrac
Compoziţie: 150 g/l bor
Pentru prevenirea şi tratamentul lipsei de bor
Dozare: 1 l/ha

YaraVitaTM Mantrac
Compoziţie: 500 g/l mangan
Pentru prevenirea şi tratamentul lipsei de mangan
Dozare: 1 l/ha

YaraVitaTM Magtrac
Compoziţie: 500 g/l magneziu
Pentru prevenirea şi tratamentul lipsei de magneziu
Dozare: 4 l/ha

YaraVitaTM Coptrac
Compoziţie: 500 g/l cupru
Pentru prevenirea şi tratamentul lipsei de cupru
Dozare: 0,25-0,5 l/ha

YaraVitaTM Thiotrac
Compoziţie: 200 g/l azot, 300 g/l sulf
Pentru prevenirea şi tratamentul lipsei de sulf
Dozare: 3-5 l/ha

YaraVitaTM Zintrac
Compoziţie: 700 g/l zinc
Pentru prevenirea şi tratamentul lipsei de zinc
Dozare: 0,5-1 l/ha

YaraVitaTM Rexolin ® E13
Compoziţie: 13,3 % fier (Fe)
Pentru prevenirea şi tratamentul lipsei de fier
Dozare: administrat pe frunze în concentraţie de 0,3-0,7